Lapas

2011. gada 1. marts

Silti zeķzābaciņi bēbītim

Kā teicis kāds gudrs cilvēks - kājām vienmēr jābūt siltām. Piebildīšu - it īpaši maziem bērniem. Tāpēc noadīju savai meitiņai siltas zeķītes. Vai varbūt zābaciņus? Zeķzābaciņus!




Sandalītes sākām adīt no apakšas - no pēdiņas, zābaciņus adīsim no augšas - no stulma. Uz četrām adatām uzmetam 44 valdziņus, pa 11 uz katras. Adām pēc sekojošas shēmas:


Stulmiņš gatavs. Caurumiņus veidojam, lai vēlāk būtu, kur izvērt un sasiet lentīti, lai zeķzābaciņš stingri turētos kājā. Ja zābaciņš tiek adīts stingrs un nešļuks nost no kājas, tad caurumiņus var neveidot.



Tālāk adīsim tikai vienu, pirmo, adatu. Pārējās lai "atpūšas". Tā būs zabaciņa virspuse. Lai tā neveidotos pārāk šaura, tad adatas sākumā (pirms pirmā valdziņa, t.i., starp 4. un 1. adatu) un beigās (starp 1. un 2. adatu) izadām pa vienam škērsvaldziņam. Tagad mums uz adatas ir 13 valdziņi. Adām pēc shēmas:



Gar zeķzābaciņa virspuses abiem sāniem uzlasam pa 10 valdziņiem. Šajās vietās:


Tagad mums uz pirmās adatas 13 valdziņi, uz otrās - 21, uz trešās - 11 un uz ceturtās - 21.

Tālāk adām pēdas pacēluma daļu visas četras adatas pēc shēmas:


Sākot adīt pēdas pacēluma daļu, saadām pirmās adatas pirmos divus un pēdējos divus valdziņus, uz adatas paliek 11.
Pēdiņas veidošanai atkal adīsim tikai pirmo adatu. Raksts: rievotais adījums (gan turp, gan atpakaļ labiski). Katras rindas pēdējo valdziņu saadām ar nākamās adatas (attiecīgi 2. vai 4.) pirmo valdziņu. Turp ejošās kārtās saadām labiski ar pārcelšanu, atpakaļ ejošās - kreiliski.
Kad 2. un 4. adatas visi valdziņi ir noraukti un palikušas tikai 1. un 3. adata, tad adījumu ar visām adatām izgriežam uz kreiso pusi un noraucam atlikušos valdziņus šādi: labiski saadām abu adatu pirmos valdziņus, tad labiski saadām abu adatu otros valdziņus un noraucam, saadām abu adatu trešos valdziņus un noraucam. Un tā, kamēr visi valdziņi noraukti. Var noraukt arī no labās puses, tad noraukuma pīnīte būs redzama, bet noraucot no kreisās puses, tā paslēpjas adījuma iekšpusē.
Atliek tikai savilkt visus dzijas galiņus un ievērt lentīti. Zeķzābaciņi gatavi valkāšanai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru