Lapas

2011. gada 11. marts

Mana variācija Ritas tantes kūkai

Šodien manai jaunākajai meitiņai 4 mēneši!!! :) Pirmajā dzīves gadā atzīmējam katru mēnesi ar kādu kārumu un atbilstošu skaitu svecīšu tajā. Tāpēc arī šodien cepu kūku.



Agrā jaunībā, kad vēl mācījos vidusskolā, man obligāti brīvprātīgā kārtā (un otrādāk) pavasaros, vasarās un rudeņos bija jāpiedalās lauku darbos. Rudens talku mielasta neiztrūkstoša sastāvdaļa bija kartupeļu pankūkas, kāpostu - ābolu salāti un desertā - Ritas tantes fantastiskā, nenormāli garšīgā ābolkūka. Atceros, kā es, septiņpadsmitgadīga jaunkundze, kā tāds bērns lavījos pie skapīša, kur kūka pēc cepeškrāsns karstuma atpūtās un gaidīja savu kārtu tikt celtai galdā. Pavēru skapīša durtiņas un no turienes plūda TĀĀĀda smarža... ka es nespēju turēties pretī kārdinājumam apskrubināt kūkas maliņas. Nekad mūžā ne pirms, ne pēc tam neko tik garšīgu neesmu baudījusi.

Recepte, kā jau visam ģeniālajam, izrādījās gaužām vienkārša: 6 olas saputo ar 2 glāzēm cukura, pievieno 2 glāzes miltu, 1 tējkaroti sodas un 1 kārtīgu sauju nomizotu, kubiņos sagrieztu ābolu. Liek cepties. Pēc dažām minūtēm, kad virsiņa nedaudz aprāvusies, bet vidus vēl jēls, uzliek vēl 3 saujas ābolu, pārlej pusglāzi saputotu skābā krējuma ar cukuru un pārkaisa kanēli. Atpakaļ krāsnī un cep, līdz gatavs. Tomēr man nekad nav izdevies izcept tik gardu kā tantei.
Savai šīs dienas kūkai par pamatu izmantoju Ritas tantes recepti, visu ņemot mazāk, jo tantei bija liela, četrstūraina kūkas forma, bet man parastā apaļā. Tātad:
3 olas
3/4 glāzes cukurs
1 ēdamkarote (bez kaudzes) vanilīna cukurs
1 glāze milti
1 ēdamkarote (bez kaudzes) cepamais pulveris
4 vidēji lieli āboli
puscitrons
3 tējkarotes cukurs
1 sauja saldētu aveņu
Olas ar cukuru un vanilīna cukuru saputo, pievieno miltus un cepamo pulveri. Mīklai jāsanak ļoti biezai, jo pievienojot augļus, tā kļūs šķidrāka.
Ābolus nomizo, sagriež kubiņos, sajauc ar cukuru un puscitrona sulu. Avenes atlaidina. Visu pievieno mīklai, liek formā un cep 200 grādos minūtes 20, līdz virsiņa kļūst brūna.
Kūka gatava, izskatās skaista, smaržo dievīgi (vanilīns + avenes), bet, kā garšo, baudīsim vēlāk vakarā, kad tētis būs mājās :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru