Omes 75 gadu jubilejas kūka, kas bija domāta kā skaists (skaists!!!) pārsteigums, bet sanāca... khm kā sanāca. Saku uzreiz - garšo daaaudz labāk nekā izskatās bildēs.
Tā kā medus kūkai, lai tā garšotu pēc kūkas, nevis pēc cepumiem, starp kuriem ieziests pildījums, ir vajadzīga vismaz nakts ledusskapī, tad iepriekšējā vakarā to izcepu un kārtu kārtām sapildīju, bet rotāšanas-greznošanas darbus atliku uz svinību dienas rītu. Bet!!! Kā jau nereti notiek - pēdējā, visatbildīgākajā posmā, kaut kas noiet tik greizi, ka labot vai atlikt uz vēlāku vairs nav iespējams. Tā arī man - sestdienas rītā pēkšņi sākās tādi nelabumi, ka knapi spēju aizvilkties no gultas līdz tualetei un atpakaļ. Zvans omei: sorī, nebūsim ne paši, ne kūka. Tomēr uz pēcpusdienu atguvu dzīvības pazīmes, un tik daudz kā sadrupināt atlikušās mīklas garoziņas un pārkaisīt ar tām kūku, spēju. Tā nu kūka, lai arī ārēji necila, tomēr nonāca uz svinību galda. Un ziniet - tās atsauksmes, tās bija kā balzāms dvēselei! Vēl nākamajā dienā saņēmu jautājumu, vai tiešām esmu cepusi pati, nevis pasūtījusi kādā smalkā konditorijā :))
RECEPTE NO SENĀM "MŪSMĀJĀM":
Mīklai:
- 1 glāze cukura
- 3 glāzes miltu
- 100g mīksta (istabas temperatūras) sviesta
- 2 olas
- 1 ēdamkarote medus
- 1 tējkarote sodas
- Olas samaisa (NEsakuļ) ar cukuru un sviestu. Visu karsē katliņā, līdz cukurs izkūst.
- Citā katliņā karsē medu un sodu, līdz masa uzputojas un kļūst brūna.
- Abas masas sajauc kopā.
- Piesijā miltus un samīca viendabīgu mīklu. To sadala 5 vienādās bumbiņās. Pa vienai izrullē 5mm biezumā un, uzliekot tortes formas pamatni, izgriež apli. Atgriezumus arī beigās izcep.
- Cep 180 grādos 5-10 minūtes. Jo ilgāk ceps, jo cietākas (sausākas) sanāks ripas. Tāpēc, ja vien nav vēlēšanās iegūt kaut ko līdzīgu piparkūkām, iesaku nepārcept :)
- 1 glāze cukura
- 2 glāzes skāba krējuma
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 200 g smalki sagrieztu rabarberu
- Faktiski būtu jāsāk ar šo punktu un tikai tad jāķeras klāt mīklas gatavošanai. Rabarberus apber ar 5 ēdamkarotēm cukura, noliek malā vismaz uz stundu, lai sasulojas. Liek visu katliņā, ja nepieciešams, pielej pāris ēdamkarotes ūdens, un vāra, līdz rabarberi izšķīst. Atdzesē un sablendē.
- Krējumu saputo ar cukuru, vaniļas cukuru un rabarberu masu.
Virsiņai:
- pusglāze cukura
- 1 glāze skāba krējuma
- pustējkarote vaniļas cukura
- puspaciņa (10g) želatīna
- medus mīklas atgriezumu drupačas
- šokolādes krikumiņi, skaidiņas
- Cukuru, vaniļas cukuru un skābo krējumu saputo.
- Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni, uzbriedina un karsējot ūdens peldē, izšķīdina. Pievieno krējuma masai.
Izceptās plāksnes kārto vieno virs otras, pa vidu ieziežot krējuma-rabarberu krēmu. Liek ledusskapī uz vismaz 12 stundām. Pēc izņemšanas no ledusskapja pagatavo virsiņas krēmu un, kad tas sāk biezēt, vienmērīgi pārklāj tortes virsu. Pārkaisa ar drupačām un šokolādes krikumiem.
* * * * *
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru