- 2 kg tomāti (es izmantoju brāķētos - tādus, ko veikalā par naudu nepirktu, bet eko brāķīšiem no vecāku siltumnīcas pat miziņai savs smeķis)
- 4 sīpoli
- 2 ķiploki
- eļļa
- sāls
- malti melnie pipari
- 3 smaržīgie pipari
- karija pulveris
- lauru lapas
- baziliks
- timiāns
- oregano
- rīvētas cidonijas ar cukuru, svaigas
Pagatavošana
- Tomātus nomazgā, sagriež.
- Sīpolus, ķiplokus sasmalcina.
- Katlā, kurā gatavos tomātu mērci, sakarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus.
- Pievieno tomātus, sāli, garšvielas pēc izjūtas un gaumes. Es pievienoju vienādās daļās, apmēram pustējkaroti no katra. Izmantoju Santa Maria garšvielas, bet labāk, bez šaubām, būtu svaigas.
- Visu uzkarsē, līdz sāk vārīties, tad nogriež mazu liesmu, uzliek vāku un, ik pa laiciņam apmaisot, sautē 3-4 stundas. Jo ilgāk sautē, jo biezāka kļūst mērce. Apmēram pusstundu pirms sautēšanas beigām pievieno 1-2 ēdamkarotes svaigi rīvētas cidonijas ar cukuru. Tas piedos mērcei patīkamu saldskābu garšu.
- Kad šķiet, ka nu ir gatavs, nogriež uguni, ņem sietu un tomātu ievārījumu pa daļām rūpīgi izberž, līdz sietā paliek tikai "sausais atlikums" - miziņas, sēkliņas un garšvielu atliekas;
Pirms |
Pēc - sausais atlikums |
- Gatavo tomātu mērci vēlreiz uzkarsē, pilda burkās un aizvāko.
No minētā izejvielu daudzuma sanāk tik daudz gatavās produkcijas |
LAI LABI GARŠO!
* * * * *
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru