Lapas

2012. gada 8. oktobris

ADĪTS CEPURLAKATS


Esmu padomjlaika bērns, un manā bērnībā cepurlakati bija modē. Manējais bija ļoti, ļoti līdzīgs šim - tādas pat krāsas, tāds pat musturiņš, tikai manējam bija bārkstiņas gar malām. Mūsdienās meitenēm tādus neesmu manījusi. Bet man bērnībā ļoti patika. Pastāstīšu, kāpēc :)) Visu bērnību līdz par otrai-trešai klasītei nēsāju īsi apgrieztus matus, tā saucamo zēngalviņu. Ienīdu tās dienas, kad mamma, atnākot pakaļ uz bērnudārzu, paziņoja: tagad mēs iesim uz frizētavu. Lūgtin lūdzos, lai atļauj man audzēt garus matus, ka gribu bizītes tāpat kā citām meitenēm.  Bet mammas nostāja bija viennozīmīga: tev ir pārāk plāni un smalki mati, un nekādas bizes ar tādiem nesanāks!!! Tāpēc man tik ļoti mīļi bija cepurlakati, un jo garāka "aste", jo labāk - iztēlojos, ka tie ir mani garie mati, plivināju un purināju tos, sēju zirgastē, spraudu sprādzītes, un pat ķemmēju ar matu sukas otru (gludo) pusi :))


Jau pavasarī sāku funktierēt, ka manai jaunkundzei arī tādu cepurlakatu vajadzētu. No praktiskās puses - man patīk, ka ir kārtīgi nosegtas ausis, kas Ancei, ņemot vērā pārdzīvotos vidusauss iekaisumus, ir ļoti būtiski. Otrkārt, tas netiek vienkārši uzmaukts galvā ar lielu iespēju  - bērnam aktīvi kustoties nošļukt uz pakausi - bet ir sasienams. Tas gan nedaudz sarežģī bērndārznieka ģērbšanās procesu... bet to varētu atrisināt, apakšējo maliņu (to, kas ap kaklu) varētu adīt uz riņķi, tad tiktu "nošauti divi zaķi" - cepurlakats būtu ātri uzvelkams/novelkams, un nešļuktu nost. Tikai šādā gadījumā adot jaraugās, lai tā apakšmala nesanāk par ciešu un nežņaudz bērnu.


Nu tad - ķeramies pie darba!

Uzmet 110 + 2 m.v. = 112 v. Ada 11 kārtas - 2 L, 2 K. 10.kārtā vienmērīgi pieaudzē 3 v. = 115 v.
Tālāk ada rakstu pēc shēmas:
Apzīmējumi:
 | labiski
- kreiliski
V nocelts valdziņš
Balts - šīs rindas ada ar balto dziju
Sark. - šī rindas ada ar sarkano dziju
Kad noadītas 4 raksta joslas, sāk pieaudzēt valdziņus. 5.raksta joslas 3.kārtā pieaudzē 15 v. (=130 v.), 7.kārtā pieaudzē vēl 15 v. (=145 v.), pieaudzētos valdziņus iekļaujot rakstā.

6.raksta joslas 11.rindā sāk noraukt valdziņus abās lakata malās. Labā mala: m.v., 1 L, 1 K, 1 L, 1 K, 2 L ar pārcelšanu saadīti. Kreisajā malā pēdējos 6 v. izada simetriski, t.i., 2 L saadīti, 1 K, 1 L, 1K, 1 L,  m.v. Noraukšanu turpina, līdz noraukti visi valdziņi.


Gar apakšējo malu uzlasa 84 v. un ada 2 L, 2 K 10 kārtas. Pieada bantītes.


Cepurīti pielaiko un aizšuj aizmugures vīli, cik daudz nepieciešams.


Aptamborē lakata maliņu ar dekoratīvu rakstu.




*** LAI JUMS UN JŪSU MĪĻAJIEM SILTI!!! ***

3 komentāri:

  1. Jā, man arī šitāds bija-rozā! Un audzinātāja pukojās-kā gan tādu galvā uzlikt-lai lieku pati!

    AtbildētDzēst
  2. Ļoti liels paldies par instrukciju!Man arī tāds bērnībā bija un labprāt ko līdzīgi uzadīšu meitai!

    AtbildētDzēst
  3. super...bet man izklausās sarežģīti, jābrauc ciemā uz adīšanas tusiņu :)

    P.s. kādu dziju izmantoji?

    AtbildētDzēst