Lapas

2012. gada 11. oktobris

Ābolu paija (Ābolu kraukšķis)

Beidzot! Beidzot man tā ir - ābolu paijas jeb pajas (kā orģinālā) recepte! Lieliskākais ābolu laika deserts :)


Kāpēc beidzot? Par visu pēc kārtas. Pirms gadiem 18, kad bija modē braukt uz ārzemēm bērnus auklēt, mana draudzene Ieviņa aizdevās peļņā uz Zviedriju. Atgriežoties atveda debešķīgu desertu - ābolu paju, ko pasniedz karstu, ar saldējumu. Tas bija viņas firmas ēdiens, kura recepti viņa nevienam neizpauda, vien atbildes vietā nosmējās, ka tā ir tik vienkārša, ka to varētu "atkost" jebkurš. Man, kurai cepti āboli ne visai, šis deserts garšoja tik ļoti, ka ikreiz, kad ciemojos pie draudzenes, pirmkārt, jau iepriekš pabrīdināju, lai pagatavo paju, un otrkārt, allaž nekautrējos neatteikties no "vēl viena gabaliņa".


Šo recepti uzgāju kādā no pagājušā rudens "Dienas Ēdieniem", meklējot ābolu pīrāga recepti. Sākumā saminstinājos, jo receptūrā atkal jau tā "krūze"! Bet lapas stūrītī atšifrējums: krūze - 240 ml, un krūzes foto. Nu tagad man vismaz skaidrs, ar cik lielām krūzēm man jāmēra :)
Izvēlējos savu krūzi  un uz priekšu!

4 palieli āboli
puscitrons
3/4 krūzes cukura
1 ēdamkarote medus
1/2 krūzes auzu pārslu
1/2 krūzes kviešu miltu
100 g mīksta sviesta
šķipsna sāls
1/2 tējkarote kanēļa





1. Sajauc auzu pārslas, miltus un cukuru.
2. Citā traukā sajauc puscitrona sulu, sviestu, šķidru medu, kanēli.
3. Abu trauku saturus saber kopā, kārtīgi sajauc.
4. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež nelielos kubiņos.
5. Pannā liek ābolus, tiem uzdrupina mīklu.


6. Cep 200 grādos apm. pusstundu, līdz izveidojas zeltaini brūna garoziņa.


7. Pasniedz karstu, ar saldējumu, rotā ar dzērvenēm.


LAI LABI GARŠO!
* * *

1 komentārs: