Lapas

2013. gada 28. maijs

DZIMŠANAS DIENAS KŪKA

Kolēģīte iedāvināja zefīru un zemenes ar piebildi - uztaisi ar savām meitenēm zefīra kūku. Laba doma - ideja dzimšanas dienas kūkai gatava. Lielākā tiesa zemeņu gan aizgāja "dzīvajā" tajā pat vakarā, kādas padsmit tik paspēju paglābt un noslēpt :)
Nekad tādu kūku nebiju taisījusi, tāpēc sāku klaiņot pa internetu un meklēt receptes. Pliku zefīra desertu negribējās, tas būtu pārāk salds un salkans, turklāt man taču vajadzēja kaut ko kūkveidīgu. Tā nu sagrābstījos visādas idejas, izvilku "kvadrātsakni" un radīju savu recepti (nē, nu skan pārāk skaļi!) nonācu pie sava zefīra kūkas varianta jeb, pareizāk sakot

BISKVĪTA KŪKA AR ZEFĪRA UN OGU PILDĪJUMU



Biskvītam:
5 olu dzeltenumi
9 olu baltumi
5 ēd.k. cukura
5 ēd. k. miltu
1 tējk. cepamā pulvera

  1. Cepeškrāsni ieslēdz un noregulē uz 200 grādiem.
  2. Olu dzeltenumus saputo ar 4 ēd.k. cukura.
  3. Pievieno izsijātus miltus un cepamo pulveri.
  4. Olu baltumus saputo ar 1 ēd.k. cukura stingrās putās.
  5. Saputotos olu baltumus prātīgi iecilā iepriekš sagatavotajā olu dzeltenumu-miltu masā.
  6. Pusi mīklas lej ar cepampapīru izklātā apaļā tortes formā (ar noņemamu malu) un cep gatavu.
  7. Izcep arī otru pusi mīklas.
Pildījumam
500g skābs krējums
2 ēd.k. cukura
4 zefīri (var vairāk)
200 g saldētas mellenes

  1. Mellenes izņem no saldētavas, atlaidina.
  2. Krējumu saputo ar cukuru.
  3. Zefīrus pārdala uz pusēm un sagriež nelielos kubiņos.
  4. 2/3 krējuma samaisa ar zefīriem.
Virsiņai
1/3 no sagatavotā krējuma-cukura masas
20g želatīns
dažas mellenes
dažas zemenes
  1. Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni, uzbriedina un ūdens peldē izkausē.
  2. Izkausēto želatīnu pievieno krējumam, samaisa.
Kūkas pagatavošana
  1. Tortes formā liek pirmo biskvīta ripu.
  2. Uz biskvīta ripas uzmanīgi un vienmērīgi izliek visu krējuma-zefīra masu.
  3. Uz krējuma masas vienmērīgi izkārto atlaidinātās mellenes, daļu atstājot dekorēšanai
  4. Liek virsū otru biskvīta ripu.
  5. Ripas virspusi pārziež ar melleņu suliņu, kas palikusi pāri pēc ogu atlaidināšanas.
  6. Pārklāj ar želēt sākušo krējuma masu.
  7. Dekorē ar zemeņu pusītēm un mellenēm.
  8. Liek ledusskapī - jo ilgāk patur, jo labāk sasūcas.


Rezultāts

Ļoti labs un ņammīgs. Tā kā biskvīta ripas, pateicoties lielajam olu baltumu daudzumam, bija biezas un pufīgas, kūka sanāca  ne slapja, ne sausa, es teiktu - ideāla. Baidījos pārsaldināt, tāpēc ar zefīra daudzumu biju piesardzīga. Rezultātā zefīrs gandrīz nebija jūtams, mierīgi var likt arī vairāk (5, varbūt pat 6 gab.), jo savu skābumiņu dod ogas.


Aiva, vēlreiz paldies par zefīru un zemenēm, un ideju!!!

 * * * * *

2 komentāri:

  1. Izskatās ļoti vilinoši!

    AtbildētDzēst
  2. Izskatās tik kārdinoša un ņammīga kūka!

    AtbildētDzēst