Lapas

2017. gada 21. februāris

EKSPERIMENTS AR OLU

Sērfojot internetā un meklējot interesantus olu krāsošanas paņēmienus un citas ar Lieldienām saistītas idejas, uzgāju pamācību eksperimentam ar olu, proti, kā olas čaumala "izgaist" divu dienu laikā. Pastāstīju bērniem un nolēmām pārbaudīt.

Nepieciešams:
  • puslitra burka ar aizskrūvējamu vāku
  • nevārīta ola
  • 9% etiķis
 
Dara tā:
Uzmanīgi ieliek olu burkā. Ielej etiķi apmēram līdz pusei, uzliek vāku un ne pārāk cieši aizgriež, lai gāze, kas veidosies reakcijas laikā, varētu izkļūt no burkas. Atstāj burku uz divām dienām, un ik pa laikam vēro, kas notiek. Jau neilgu laiku pēc eksperimenta sākuma var redzēt, ka reakcija notiek. Ola "aplipusi" ar gaisa burbulīšiem un tie gluži kā dzirkstošā dzērienā ceļas uz augšu.


Pēc vienas dienas. Čaumala jau sākusi irt. Ola kļuvusi raiba, vietām vēl brūna, bet vietām, kur čaumalas vairs nav - gaiša, gandrīz balta.


Pēc divām dienām. Uz burkas malām un šķidruma virspusē redzamas brūnas nogulsnes. Tā laikam ir izšķīdusī čaumala. Pati ola pavisam gaiša.

 

Ņemam ārā no burkas, apčamdām - jā, čaumalas nav! Olu klāj tikai plāna plēvīte, tā, ko ļoti labi var redzēt vārītai olai. Pati ola atgādina kaut ko želejveidīgu. Kad lūdzu asistentam, lai drusku iespiež ar pirkstiņu, lai varu nobildēt un uzskatāmi parādīt, ka čaumalas nav, - ak vai, gadās kļūme! Asistents pārcenšas, pārspiež plēvīti un ola - pļekts! izplūst pa galdu. Bet nekas, neskatoties uz to, eksperiments ir izdevies!


* * *

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru